Friday, 21 March 2014

 हरितचणकोपसेचनं पाककृतिः

Recipe for Green Bengal gram chutney 



मूलश्लोकः क्षेमकुतूहलात्



सुहरितहरिमन्थः क्षोदक्षुण्णो नखाग्रैः प्रथममुदकसिक्तो वेसवारेण सिद्धः।लवणमरिचसङ्गात्तैलहिङ्गुप्रसङ्गाच्छिखरयति हि भोक्तुर्जाठरं मन्दवह्निम्। ८.७२

पदच्छेदः

सुहरित-हरिमन्थः – Green Bengal gram, क्षोद-क्षुण्णः – flour that is pounded, नखाग्रैः – with the fingertips, प्रथमम् – first, उदकसिक्तः – sprinkled with water, वेसवारेण सिद्धः – cooked with वेसवारम्, लवणमरिचसङ्गात् – with the result of adding salt and black pepper,  तैलहिङ्गुप्रसङ्गात् -with the result of adding oil & asafoetida, शिखरति – causes to peak, भोक्तुः – of the one who eats, जाठरं – digestive fire, मन्दवह्निम् – slow or not very active fire (poor appetite), वह्निः -अग्निः fire

अन्वयः

प्रथमं नखाग्रैः उदकसिक्तः क्षोद-क्षुण्णः लवणमरिचसङ्गात् तैलहिङ्गुप्रसङ्गात् वेसवारेण सिद्धः सुहरितहरिमन्थः भोक्तुः मन्दवह्निम् जाठरं शिखरयति।

Ingredients: 


Green Bengal Gram - Pounded
वेसवारम् - vesavaaram to be prepared as shown here
Oil  - little to cook
Asafoetida - vesavaaram already contains Asafoetida, so very little if required.
Salt   - to taste         

Method:

Pounded Green Bengal gram flour, by sprinkling water with fingertips,to be made into a paste. Then this paste is to be cooked with वेसवारम् salt, asafoedita and oil. We discussed the recipe of वेसवारम् earlier. 
The resultant paste is known to stimulate the digestive fire, ie., appetite. I feel this can be made with Chana dal/chick-pea also.
I see lot of similarity to Arabian hummus recipe. There it is Chick-pea and Olive oil.

Comments please.  


No comments:

Post a Comment