दधिलड्डुकस्य पाककृतिः
Recipe for Dahi Laddu
क्षेमकुतूहलात् मूलश्लोकः
वस्त्रान्निर्गाल्य पिष्टं तु
शालेस्तरयुतेन तु।
दध्ना सेवा घृते पक्त्वा मेलयेद्गालितां
सिताम्।। १०.१६
पदच्छेदः
तरयुतेन दध्ना – with creamy curds, शालेः पिष्टम्- rice flour, वस्त्रात् निर्गाल्य – caused to drop thru cloth, घृते पक्त्वा – after cooking in ghee, सेवा-in the form of vermicelli (like noodles) , गालितां सिताम् – sugar syrup मेलयेत् – to be added.
अन्वयः
तरयुतेन दध्ना (सह) शालेः
पिष्टं तु वस्त्रात् निर्गाल्य घृते पक्त्वा सेवा, गालितां सितां मेलयेत्।
Ingredients:
Rice flour
Creamy Curds
Ghee (clarified Butter)
Sugar syrup - consistency as required to make the laddus (balls of the contents fried in the oil)
Method
Mix rice flour with creamy curds to a paste.
Then force the paste thru a cloth to get the form of
vermicelli into hot ghee.
After it is cooked add sugar syrup over it and
make into laddus.
The laddus will be खट्टा-मीठा और crispy भी होगा। J
No comments:
Post a Comment