Monday, 31 March 2014

दधिलड्डुकस्य पाककृतिः

Recipe for Dahi Laddu


क्षेमकुतूहलात् मूलश्लोकः

वस्त्रान्निर्गाल्य पिष्टं तु शालेस्तरयुतेन तु।
दध्ना सेवा घृते पक्त्वा मेलयेद्गालितां सिताम्।। १०.१६

पदच्छेदः

तरयुतेन दध्ना  with creamy curds, शालेः पिष्टम्- rice flour, वस्त्रात् निर्गाल्य – caused to drop thru cloth, घृते पक्त्वा – after cooking in ghee, सेवा-in the form of vermicelli (like noodles) , गालितां सिताम् – sugar syrup मेलयेत् – to be added.

 अन्वयः

तरयुतेन दध्ना (सह) शालेः पिष्टं तु वस्त्रात् निर्गाल्य घृते पक्त्वा सेवा, गालितां सितां मेलयेत्।

Ingredients: 


Rice flour 
Creamy Curds
Ghee (clarified Butter) 
Sugar syrup - consistency as required to make the laddus (balls of the contents fried in the oil)

Method

Mix rice flour with creamy curds to a paste.
Then force the paste thru a cloth to get the form of vermicelli into hot ghee.
After it is cooked add sugar syrup over it and make into laddus.
The laddus will be खट्टा-मीठा और crispy भी होगा। J


No comments:

Post a Comment